Jan Gulikers

Contactinformatie:


Jan Gulikers

E-mail: jan.gulikers@meerssen.nl 
Tel: 06-20428032

Mijn naam is Jan Gulikers.

Geboren op 21 juni 1956 in Amby-Maastricht, waar ik ook ben opgegroeid en gewoond heb tot april 1988. Toen verhuisden mijn echtgenote Carla (een échte Meerssense) en ik naar Meerssen waar we sindsdien met veel plezier wonen. Ik ben vader van één zoon, Thomas die geboren werd in 1986.

Ik heb vanaf augustus 1977 tot december 2013 gewerkt in het basisonderwijs, eerst als leerkracht aan de basisschool in Schimmert (tot 1985), daarna als directeur van diverse opeenvolgende scholen, o.a. in Maastricht, Wijlre en Eindhoven. Ik heb ook nog enkele jaren gewerkt als algemeen directeur van een onderwijsstichting in het Zuid-Limburgse heuvelland die het bestuur vormde van 10 basisscholen. Ik ben een echt ‘onderwijsdier’, heb daar steeds met hart en ziel - en met veel plezier! - in gewerkt.

In december 2013 ben ik uit het onderwijs gestapt om de politiek in te gaan en een eigen, lokale partij op te richten: BRUG-M. Daarvoor was ik initiatiefnemer van de werkgroep ‘Democratisch Herstel Meerssen’ (DHM), die werd opgericht naar aanleiding van de bestuurscrisis in Meerssen en de tragische dood van oud-wethouder Jo Dejong.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 werd ik lijsttrekker voor BRUG-M en kreeg ik de meeste stemmen van alle kandidaten: 1250! BRUG-M kwam uit die verkiezingen met 5 zetels en werd daarmee de grootste partij in de raad. Vanuit het lijsttrekkerschap werd ik fractievoorzitter, maar dat was maar van korte duur, want toen BRUG-M een coalitie vormde met FOCUS en PGM kwam werd ik benoemd tot wethouder. Ik kreeg toen de portefeuille Financiën, economie en toerisme, sociale zaken en uitvoering Participatiewet, bedrijfsvoering, aanbestedingsbeleid en burgerparticipatie. Eind mei 2015 ontstond er echter een coalitiebreuk en daarna gingen FOCUS en PGM verder in een coalitie met de VVD. BRUG-M kwam toen in de oppositie terecht en daarmee kwam ook een einde aan mijn wethouderschap. Ik keerde in juli 2015 terug in de gemeenteraad en werd opnieuw benoemd tot fractievoorzitter van BRUG-M.

Mijn hobby’s zijn duurlopen, lezen en wandelen met de hond. Grootste passie in de vrije tijd is toch wel het schrijven van teksten (gedichten, liedteksten, columns, toespraken, e .d.) voor allerhande gelegenheden (o.a. amateurcabaret, carnavalsrevue, huwelijk, geboorte, begrafenis of crematie). Daarnaast fervent en frequent bezoeker van theaters, concerten, bioscoop en musea - een echte cultuurliefhebber dus. Ook stedentrips zijn bij mij favoriet, o.a. vanwege de architectuur. Favoriete vakantiebezigheid: huttentrektocht in de bergen en uiteraard kamperen (vanwege de vrijheid!).

 

Mijn doel en dat van BRUG-M is een andere politieke cultuur in Meerssen te realiseren: een gemeentebestuur dat transparantie en openheid laat zien, waar het politieke debat op inhoud wordt gevoerd, dus op basis van inhoudelijke argumenten, waar besluitvorming zorgvuldig en met de nodige deskundigheid plaatsvindt, een college dat zoekt naar een breed draagvlak binnen de raad in plaats van te besturen op macht, waar burgers in een vroeg stadium worden betrokken bij beleidsontwikkelingen en waar communicatie met de inwoners veel aandacht en zorg krijgt. Dáár wil ik me als raadslid en fractievoorzitter van BRUG-M voor inzetten.