Artikel voor de website:

HET BELANG VAN ZUIVERE POLITIEK

In de raadsvergadering van 22 mei werd het voorstel ‘Structurele formatie griffie’ behandeld. Een voorstel van de Werkgeverscommissie, de commissie die namens de gemeenteraad de werkgeversrol vervult ten aanzien van de griffie. Het ging over de vraag wat de omvang van de griffie dient te zijn.

De Werkgeverscommissie had op 31 maart via een amendement van enkele fracties in de raad (te weten: Lokaal DNA, CDA, PRO Meerssen, Het Origineel en Fractie Ramakers) de opdracht gekregen om ‘op basis van vraag en aanbod de benodigde griffieformatie te berekenen, inclusief begrotings-wijziging, en een voorstel aan de raad voor te leggen’. Met vraag en aanbod wordt bedoeld: inventarisatie van taken en werkzaamheden en de daarbij behorende tijdsinvestering.

BRUG-M had er eerder voor gepleit om de griffieformatie op 3,0 fte te zetten. Dat is conform het advies in het recente rapport ‘Raadswerk in de juiste proporties’ van dhr. Schrijen en mevr. te Grotenhuis, twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van gemeentebestuur. Tevens strookt deze 3,0 fte met de gemiddelde griffieformatie bij gemeenten van vergelijke grootte als Meerssen (deze is 2,7 fte, dus wij gaan er iets boven zitten). Meer formatie betekent meer kosten, dus ook een hogere uitgavenpost in de begroting.  En met de 3,0 gaan we de huidige griffieformatie al uitbreiden, want die is nu 2,0 fte, dus het voorstel van BRUG-M is alleszins redelijk te noemen.  

Echter: de Werkgeverscommissie kwam met een voorstel om de formatie op 3,5 fte te zetten. Zonder enige onderbouwing, zónder een berekening op basis van vraag en aanbod, zonder begrotings-wijziging - enkel op aanwijzing van de griffier (de slager die zijn eigen vlees keurt dus). Kortom: de Werkgeverscommissie kwam met een voorstel dat niet voldeed aan de opdracht van de raad. Een voorstel dat in de Werkgeverscommissie door de meerderheid erdoor werd gedrukt.

Tijdens de raadsvergadering werd niet ingegaan op de inhoudelijke kritiek en vragen van BRUG-M. Dus werd het voorstel van de Werkgeverscommissie via een meerderheid van dezelfde partijen als die het voorstel hadden opgesteld aangenomen. De macht van het getal regeert in plaats van dat inhoudelijke argumenten ertoe doen. We hebben sterke aanwijzingen dat er achter de schermen een spel wordt gespeeld om de griffie tevreden te stellen en BRUG-M tegen te werken. Wij noemen deze gang van zaken: onzuivere politiek.

Het belang van zuivere politiek mag duidelijk zijn. Het is de basis van een positieve democratie.  

Zie verder het betoog dat fractievoorzitter van BRUG-M, Jan Gulikers, tijdens de raadsvergadering van 22 mei, bij de behandeling van dit raadsvoorstel uitsprak: