Over burgerparticipatie, buurtnetwerken en zo meer.

 

Tijdens de begrotingsvergadering die plaatsvond op 4 en 7 november werd ook gesproken over burgerparticipatie en zaken die daarmee verband houden. Een belangrijk thema voor BRUG-M: het betrekken van inwoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties bij gemeentelijk beleid en het creëren van draagvlak onder hen voor die onderwerpen die van invloed zijn op hun leefwereld en activiteiten vinden wij van groot belang.

 

Burgerparticipatie

De term “burgerparticipatie” is voornamelijk terug te vinden bij onderwerpen waarbij om inbreng gevraagd werd, o.a. bij de ontwikkeling van de Strategische Toekomstvisie en Omgevingsvisie van de gemeente. En zo  hoort dat ook. We zijn echter benieuwd naar de mate waarin de input van inwoners uiteindelijk terecht komt in het vast te stellenbeleid. Met andere woorden: wat wordt met de inbreng van inwoners daadwerkelijk gedaan?

 

Verenigingen

Wie zich afvraagt wat de gemeente Meerssen de komende jaren, en specifiek in 2025, gaat doen om het verenigingsleven te stimuleren, zou dat moeten kunnen terugvinden in de Programmabegroting gemeente Meerssen 2025. Daarbij helpt het zoeken met steekwoorden zoals burgerparticipatie, leefbaarheid en verengingen, naar onderdelen van de begroting die hier betrekking op hebben.

Zo vind je in het voorwoord op pagina 5 onder andere de passage: “De gemeente investeert ook in de vitaliteit van verenigingen en culturele activiteiten omdat een vitaal verenigingsleven en culturele activiteiten bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie van alle kernen.

En op pagina 6 van hetzelfde voorwoord, in de voorlaatste alinea: “Het college investeert komende jaren in alle kernen om de afgesproken speerpunten rondom participatie en burgerkracht, wonen, gezondheid, water, energietransitie en economie te verwezenlijken. Gevolgd door de slotzin: “En dat is nodig om de zelfstandige gemeente Meerssen en onze kernen leefbaar te houden in de toekomst.”

Daarbij kun je je natuurlijk al afvragen of krachtige verenigingen daadwerkelijk bijdragen aan de zelfstandigheid van de gemeente Meerssen. Ook bij een grote heringedeelde of gefuseerde gemeente zullen verenigingen belangrijk zijn voor de sociale cohesie en leefbaarheid in de diverse wijken. Maar dat terzijde.

 

Buurtnetwerken en buurverenigingen

Wat in deze begroting niet terug te vinden is - tot onze verbazing - zijn de begrippen “buurtvereniging” en “buurtnetwerk”, terwijl dat nu toch precies de gremia zijn die voor alle inwoners van een straat, buurt of kern iets kunnen betekenen. Buurtverenigingen die al jaren proberen om het hoofd boven water te houden en vaak, vooral door gebrek aan vrijwilligers, het uiteindelijk toch niet gered hebben. Buurtnetwerken, die net als buurtverenigingen, volledig afhankelijk zijn van voldoende capabele vrijwilligers en geluk hebben als zij mensen vinden die bereid zijn de schouders eronder te zetten. Buurtwerken die daarbij ook nog last hebben van de gemeente, omdat die er te pas en te onpas “gebruik” van maakt, maar verzuimt om ze een formele status te geven. Als voorbeeld: Een prima functionerend buurtnetwerk in Bunde en een groeiend buurtnetwerk in Rothem, maar geen buurtnetwerk in de kern Meerssen.

 

Reactie wethouder

De verantwoordelijke wethouder, Inge Smeets, ging tijdens haar reactie op de eerste termijnen van de diverse fracties nader in op het begrip Burgerparticipatie, een begrip wat volgens haar moet groeien, niet iets wat je kunt opleggen en kunt vatten in allerlei regeltjes, processen en protocollen. Om burgerparticipatie te laten groeien moet je er intrinsiek mee bezig zijn. Daarom ook geeft zij haar volle aandacht aan het stimuleren daarvan, door o.a. contacten te onderhouden met buurtverenigingen en buurtnetwerken die met initiatieven komen. Anderzijds bevestigde zij dat er op dat gebied nog veel werk te verzetten is.

Met haar toezegging dat ze alle suggesties die gedaan werden, gaat meenemen en gaat bespreken met de verantwoordelijke beleidsambtenaar, nam de raad tijdens de begrotingsvergadering genoegen. We moeten daardoor maar afwachten waar dit alles toe zal leiden.

 

BRUG-M zal de verantwoordelijke wethouder hierin dan ook nauwgezet volgen en zo nodig stappen zetten om haar aan te sporen de gemaakt afspraken na te komen. Wij streven daarbij naar een beleid waarbij in ieder geval buurtnetwerken, maar mogelijk ook buurtverenigingen, een belangrijke schakel vormen in de lijn tussen burgers en gemeente, met daarbij uiteraard de vereiste status binnen de gemeente om die rol te kunnen vervullen.

 

Burgerpanels

Verder kwam in dit kader ook het instellen van burgerpanels aan de orde. Een burgerpanel is een groep inwoners die geraadpleegd wordt en kan meedenken over beleid van de gemeente op een specifiek terrein. Op zich een interessante gedachte, want BRUG-M vindt draagvlak onder de inwoners voor gemeentelijk beleid van groot belang. Hoe zo’n burgerpanel precies vorm en inhoud gaat krijgen, dat is nog niet duidelijk. Ook hierin wachten wij voorstellen van de wethouder af. We zijn benieuwd!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel op- of aanmerkingen of ideeën, deel ze met ons en neem contact op met een van de Raadsleden van BRUG-M of stuur een mail naar info@brug-m.nl .