Een raad die zich niet aan de wet houdt
Wat heeft de burger daaraan?
De taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de gemeente zijn wettelijk vastgelegd in de Gemeentewet. Als raadslid heb je de taak om toezicht te houden op het bestuur en om zo te waken over de democratie. Wanneer je ziet dat de gemeenteraad niet handelt volgens de bepalingen van de Gemeentewet dan moet je iets. Stilzwijgen is voor BRUG-M geen optie.
Een brief naar de minister
Zodoende heeft Gerrit van der Bijl in de raadsvergadering van 22 mei een motie ingediend: ‘Vergaderen Werkgeverscommissie volgens de wettelijke regels’. Een motie die niets meer vroeg dan naleving van de wet. Vreemd genoeg werd deze verworpen. Wat zegt dat over een raad die weigert zich aan de wet te houden? Juist daarom heeft BRUG-M besloten een brief hierover te sturen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Wij wachten met belangstelling haar reactie af.
Waarom deze stap?
Al enige tijd is het onrustig in de gemeenteraad, daar maken we geen geheim van. We willen echter graag vooruit en daarom doorpakken op de aanbevelingen die zijn gedaan in de op 31 maart onderschreven adviesrapporten. Een sleutelrol is daarin weggelegd voor de griffier, die de raad ondersteunt en de spil is tussen raad, college en ambtelijke organisatie. Maar die ondersteuning werkt alleen als er openheid, professionaliteit en vertrouwen is. En daar gaat het mis.
De raad is de formele werkgever van de griffier en die taak wordt uitgevoerd door een speciale commissie: de Werkgeverscommissie. Volgens de wet moet die commissie openbaar vergaderen; de datum, tijd en agenda moeten vooraf bekend zijn; de vergadering moet voor burgers te volgen zijn. Pas als er persoonlijke zaken besproken worden, mag een deel besloten zijn, na een formeel besluit daartoe. In Meerssen gebeurt dit allemaal niet. Vergaderingen vinden achter gesloten deuren plaats. Er is geen aankondiging en geen livestream. De wet wordt genegeerd. Ondanks herhaalde verzoeken van raadslid Gerrit van der Bijl namens BRUG-M om dit te corrigeren, blijft de meerderheid zwijgen of blokkeren.
Democratie vraagt om openheid
Wat heeft de burger aan een raad die zich niet aan de wet houdt? Hoe kun je vertrouwen op een bestuur dat regels alleen toepast als het uitkomt? Hoe open en controleerbaar is de lokale democratie dan nog?
BRUG-M blijft strijden voor openheid, rechtmatigheid en eerlijk bestuur. Niet uit eigen belang, maar omdat inwoners van Meerssen daar recht op hebben.
Bijgevoegd de motie die door BRUG-M is ingediend, alsook de brief aan de minister van Binnenlandse Zaken: (zie hieronder), ophalen duurt even)
Voor nog meer informatie: https://www.griffiers.nl/actueel/nieuws/juridische-vraagbaak-vraag-van-de-maand-4