PLAN VAN AANPAK VOOR VERBETERING SAMENWERKING
BINNEN DE GEMEENTE DOOR DE RAAD AANGENOMEN
Tijdens de raadsvergadering van 3 juli besloot de gemeenteraad unaniem om akkoord te gaan met het voorgestelde Plan van Aanpak om de verhoudingen en samenwerking binnen de gemeenteraad en gemeentelijke organisatie te verbeteren.
Namens de fractie BRUG-M heeft raadslid en fractievoorzitter Jan Gulikers tijdens die vergadering de nodige kritische kanttekeningen bij dit voorstel geplaatst.
Aanleiding
Naar aanleiding van signalen over ervaren onveiligheid in de werksituatie, afgegeven zowel door de griffieleden, alsook vanuit de ambtelijke organisatie, werd eerder dit jaar een onderzoek ingesteld. Een tijdelijke commissie van twee raadsleden (uit de werkgeverscommissie) en twee wethouders gaf opdracht aan de dhr. Dols, een extern deskundige met de nodige kennis en ervaring op het gebied van gemeentebestuur, om nader onderzoek betreffende deze signalen te verrichten. In maart kwam dhr. Dols met zijn bevindingen, het rapport ‘Ja, er is perspectief!’, waarin zijn analyse, conclusies en aanbevelingen stonden.
Dit rapport werd tijdens een extra-raadsvergadering op 31 maart behandeld. De raad besloot toen unaniem de inhoud van het rapport ‘Ja, er is perspectief!’ te onderschrijven. Tevens besloot de raad toen de tijdelijke commissie opdracht te geven een Plan van Aanpak op te stellen met als doel de ervaren onveiligheid drastisch te verminderen, zo mogelijk te laten verdwijnen.
Klankbordgroep
Om te komen tot dat Plan van Aanpak stelde die tijdelijke commissie vervolgens op haar beurt een klankbordgroep in, waarin vertegenwoordigers van de raad, het college, de ambtelijke organisatie en de griffie zitting namen. Dat Plan van Aanpak werd door de klankbordgroep in afstemming met de tijdelijke commissie tijdens de maanden april, mei en juni ontwikkeld en kwam tijdens de raadsvergadering van 3 juli als raadsvoorstel aan de orde.
Kritiek over proces
De fractie BRUG-M heeft tijdens de behandeling van dit raadsvoorstel diverse kritische kanttekeningen geplaatst. Allereerst over het proces van de totstandkoming van het raadsvoorstel, dat ons inziens niet zorgvuldig verlopen is (hetgeen ook door waarnemend burgemeester bevestigd werd).
Inhoudelijke kritiek en twijfels
Maar onze kritiek gaat ook over de inhoud van het Plan van Aanpak.
Zo worden er in dit plan activiteiten voorgesteld voor de huidige raad, met name om te werken aan verbetering van de onderlinge verhoudingen en samenwerking. Binnen BRUG-M vragen we ons af of dat wel zinvol is in de relatief korte periode tot aan de komende gemeenteraadsverkiezingen (in maart 2026), is het dan wel raadzaam om hiervoor te investeren met de huidige raadsleden? Kunnen we dan niet beter wachten met deze activiteiten totdat de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd is?
Maar onze twijfel heeft vooral te maken met de houding van de meeste andere partijen in de raad in de afgelopen maanden na de oplevering van de twee recente onderzoeksrapporten. Daaruit blijkt nog steeds dat de partijen zich vooral afzetten tegen BRUG-M, dat diverse rollen niet op de juiste wijze worden opgepakt en dat de raad eigenlijk op de oude voet verder gaat. Wij vragen ons dan ook af of de essentie van de beide recente onderzoeksrapporten werkelijk tot alle raadsleden is doorgedrongen. Een rapport onderschrijven is mooi, maar het gaat erom daar ook naar te handelen - en dat zien wij te weinig gebeuren. Werken aan verbetering van de verhoudingen vraagt in de eerste plaats zelfreflectie, écht willen samenwerken en elkaar iets gunnen. BRUG-M heeft tijdens de raadsvergadering uitgesproken daartoe de hand te willen reiken, maar daar kwam van de andere fracties geen reactie op.
Kosten
Onze kritiek gaat ook naar de kosten van het Plan van Aanpak: totaal worden deze op € 70.000,-geraamd, maar nergens wordt dit onderbouwd met een heldere berekening en beredeneerde inschatting van de kosten. Het zou zo maar kunnen dat we straks te maken krijgen met hogere kosten van een traject dat eenmaal is ingezet en niet teruggedraaid kan worden. We vragen ons af of dit wel zorgvuldig is – het gaat uiteindelijk besteding van gemeenschapsgeld dat wordt opgebracht door belastingen van inwoners. Het traject ‘Raad aan het Stuur’ heeft al minstens € 100.000,- gekost en dat is uitgelopen op een fiasco. Sterker nog: dit nieuwe Plan van Aanpak is nodig om de negatieve gevolgen van het traject ‘Raad aan het Stuur’ aan te pakken en op te lossen.
Acties voor griffie en ambtelijke organisatie
Kortom: wij hebben de nodige twijfels. Wat betreft de voorgestelde activiteiten om de samenwerking en de veiligheid binnen de griffie en de ambtelijke organisatie is die twijfel er niet: die mogen als het aan BRUG-M ligt zo spoedig mogelijk worden gestart. Juist vanwege de signalen uit beide geledingen over gevoelens van onveiligheid in de werksituatie was immers het onderzoek van dhr. Dols gestart.
Oproep burgemeester
Waarnemend burgemeester dhr. Jacques Niederer deed een oproep aan alle raadsleden om in te stemmen met het voorgestelde Plan van Aanpak en gaf aan dat dit aansluit bij de opdracht die hij van de Commissaris der Koning heeft gekregen. Naar aanleiding van die oproep ging de fractie BRUG-M overstag en stemden wij toch in met het voorstel, dat daardoor unaniem werd aangenomen. We willen de waarnemend burgemeester steunen in het vervullen van zijn opdracht.
Opstelling BRUG-M
Van BRUG-M mag dan ook een constructieve opstelling in de uitwerking en uitvoering van dit plan van aanpak verwacht worden. Evenwel hebben we onze twijfels duidelijk benoemd en de nodige kanttekeningen bij dit plan geplaatst - en daarmee gaan we het vervolg van dit traject kritisch volgen.
Bijgevoegd het betoog dat fractievoorzitter van BRUG-M, raadslid Jan Gulikers, tijdens de raadsvergadering over dit onderwerp heeft uitgesproken. (ophalen betoog kan even duren)