Motie Hoogwaterbescherming unaniem aangenomen

 

Tijdens de begrotingsbehandeling op 4 november 2024 hebben twee leden van BRUG-M (Gerrit van der Bijl en Jacques Arntz) samen met Gea Meijers (GroenLinks/PvdA en Hamza Bamohammed (LokaalDNA) een motie ingediend.

Op zich een bijzonder gegeven dat vrijwel raadsbreed een motie wordt ingediend, maar het onderwerp was er ook naar.

Gerrit van der Bijl heeft de motie in zijn Algemene Beschouwing toegelicht.

 

De inwoners van Meerssen en in het bijzonder de kernen Bunde, Brommelen, Westbroek, Geulle en Tussen Bruggen hebben in juli 2021 forse schade gehad door de watersnoodramp.

Zij zien nu na 3 jaar dat er vrijwel geen maatregelen zijn getroffen om een herhaling van zo’n ramp te voorkomen. Het risico op hoogwater en wateroverlast in het Geulmondgebied blijft zo bestaan en zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Met name bij de getroffen inwoners.

Zij lezen wel in publicaties dat er onderzoeken gedaan worden door WRL (waterveiligheid en Ruimte Limburg), een samenwerking van Provincie Limburg, Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg en de betrokken gemeenten.

Maar onderzoeken stellen hen niet gerust, er moeten uitvoeringsdaden komen.

 

Burgerparticipatie, tegenwoordig een groot goed, heeft ertoe geleid dat via Water-Stop.NU ideeën naar voren zijn gebracht, die positief gewaardeerd zijn en enkele zelfs als kansrijk zijn aangemerkt door erkende onderzoeksbureaus.

Dat zijn onder meer een vergroting van de sifon capaciteit bij Bunde onder het kanaal door, een overlaat bij hoogwater direct het kanaal in (de zogenaamde brievenbus), een bedijking aan beide zijden van de Geul naar de sifon toe en een verbeterde houtvang voor de sifon.

Al deze investeringen zijn niet gering, maar WRL kiest ervoor om het effect van te nemen maatregelen bovenstrooms af te wachten, om zo de watertoevoer naar Meerssen/Bunde te beperken.

Nu is deze keus wellicht te billijken, maar de vier raadsleden vinden dat er eerder in het Geulmondgebied maatregelen moeten worden uitgevoerd. Zij benoemen deze investeringen als ‘no-regret-maatregelen’ omdat, wat er ook bovenstrooms gaat gebeuren, deze acties altijd zullen bijdragen aan een betere bescherming van onze inwoners tegen hoogwater.

Als gewacht wordt op de bovenstroomse acties duurt het nog wel 8-10 jaar eer in Bunde iets gaat gebeuren.

 

Daarom vragen deze raadsleden aan de Raad om maximaal 1 miljoen uit de gemeentekas beschikbaar te stellen als in onderhandelingen door onze wethouder bij WRL daarmee een versnelling bereikt kan worden zodanig dat in 2027 gestart is met de uitvoering van de bewezen maatregelen.

Donderdag 7 november is de motie in de Besluitvormende Raadsvergadering in stemming gebracht en unaniem aangenomen! Een stevig en hoopvol signaal voor de samenleving.