VERORDENING JEUGDHULP 2025 UNANIEM DOOR DE RAAD AANGENOMEN
(met een kritische noot van BRUG-M & partners)
In de raadsvergadering van 16 december jl. stond het voorstel ‘Verordening Jeugdhulp 2025’ op de agenda. Deze nieuwe verordening is nodig om de eerdere versie (vastgesteld in 2019) te actualiseren. In de afgelopen jaren hebben zich nl. op dit gebied diverse nieuwe ontwikkelingen voorgedaan.
De nieuwe verordening is in samenwerking met de gemeenten Maastricht, Valkenburg a/d Geul en Gulpen-Wittem ontwikkeld en opgesteld, waarbij ook een inspraakprocedure met betrokken burgers en hulpverleningsinstanties is doorlopen. Daardoor was er weinig ruimte om als gemeenteraad hier nog iets aan te wijzigen. Wel heeft raadslid Tiny Gorissen namens de fracties van BRUG-M & partners tijdens de raadsvergadering aandacht gevraagd voor enkele aspecten van deze verordening.
Complexiteit
Sinds de decentralisatie in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg en blijkt dit een veelomvattende verantwoordelijkheid. Al jaren is sprake van stijgende uitgaven van jeugdhulp en een nieuwe aanvraag kan zomaar een gat in de begroting slaan. Gemeenten krijgen hun budget voor jeugdzorg via het Rijk. Als dit budget niet meegroeit, leidt dit tot tekorten. Daarbij geldt er wettelijk gezien ook een keuzevrijheid voor invulling van de zorg. Het maakt de regelgeving hieromtrent niet eenvoudig en deze is dan ook blijvend in ontwikkeling.
Modelverordening
Raadslid Tiny Gorissen heeft in de raadsvergadering gewezen op de nieuwe Model-verordening Jeugdhulp van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die vrij recent is gepubliceerd. Daarin wordt een stevige basis gelegd voor toezicht en handhaving en is er rekening gehouden met recentelijke uitspraken van de Centrale Raad van Beroep.
Tiny Gorissen benadrukte in haar betoog tevens het belang om misbruik van zorggeld tegen te gaan en ook om de keuzevrijheid van inwoners die hulp nodig hebben te blijven garanderen.
Reactie College
De verantwoordelijke portefeuillehouder in het College van B&W, wethouder De Rond, heeft hier instemmend op gereageerd en gaf aan de aanbevelingen van de VNG grotendeels te erkennen. Zij deed de toezegging om de verschillen van de modelverordening met ‘onze’ versie nader te bekijken en over een half jaar een evaluatiemoment met de raad in te lassen.
De ‘Verordening Jeugdhulp 2025 gemeente Meerssen’ werd zo unaniem door de gemeenteraad vastgesteld.